21 Ekim 2013 Pazartesi

İSTANBUL'UN İNCİSİ : GALATA KULESİ


 Boğaz Köprüsü için derler İstanbul'un incisi diye. Nedendir bilmem ben Galata'ya yakıştırdım bu sıfatı. Yanı başında yükselen onlarca apartmana inat mağrur duruşunu koruduğu için sanırım.

Benim için yeri hep ayrı olmuştur Galata Kulesi'nin. İstanbul dendi mi ilk aklıma gelendir hep.

Kaç yıldır doyasıya gezmeyi beklediğim İstanbul'u bayram tatilinde (nihayet) 5 gün gezme fırsatı bulduk. Şehir olarak Ankara'dan pahalı olsa, elimizi cebimizden çıkarma fırsatı bırakmamış olsa da severek gezdik pek çok semtini. En çok İstiklal ve Galata'da zaman geçirdik.
Kule uzaktan oldukça etkileyici görünse de yakından bambaşka güzellikte.

Öncelikle yağmurlu ve serin bir güne denk geldi ziyaretimiz. Ayrıca kuleye çıkmak için uzuuuuunca bir kuyruk beklemek gerekti. Bir blogda kapanış saati 18.00 olarak yazıyordu. Aceleyle kuleye vardığımızda kuyruğu görünce sıranın bize gelmeyeceğini zannettim. Meğer kuleye son çıkış 20.30 imiş! Gelelim kuleye çıkıp, Şehr-i İstanbul'u 360 derece izlemenin bedeline... T.C. vatandaşına 6,5 tl - Diğer ziyaretçilere de 13 tl olarak belirlenmiş. 5 kat asansörle çıkıp, kalan iki katı merdivenle çıkıyorsunuz. Yükseklik korkusu olanlar kuleye çıkıp, balkondan manzaraya bakmayı bir kez daha düşünsünler derim :)

528 yılında fener gözetleme kulesi olarak inşa edilse de yıllar boyu tahribata uğramış. Her medeniyette yeniden yükselmiş, bozulmuş, tekrar düzeltilmiş. Sonuç olarak günümüzdeki halini almıştır.

Cenevizliler döneminde de gözlem kulesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde turizme hizmet etmekte, üst iki katı restoran olarak kullanılmaktadır. Konumu ve özelliği sebebiyle fiyatları tahmin edebilirsiniz sanırım. Mesela çay 6 tl :) Varın gerisini siz düşünün...

İster İstiklal'in canlı hayatından, renkli dükkanlarından, güzel kokulu kafelrinin arasından yürüyün, İster Karaköy'den yokuşları tırmanıp, basamakları çıkarak, ya da Meşrutiyet Caddesi'nden Pera Palas'ın önünden sakince ilerleyerek varın... Yolunuz illaki Galata'nın eğri büğrü yollarında son bulacaktır.



Geç vakitlerde pek ıssız olmakla birlikte tekinliğini kaybetse de o yollardan Galata'ya sakin sakin yürümek her şeye değdi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder