15 Temmuz 2014 Salı

KARANFİL SOKAK ADALAR APARTMANI NO: 11

Bu adreste neyin nesi, dediğinizi duyar gibiyim. Halbuki ne kadar sıradan bir adres gibi duruyor öyle değil mi?


Ankaralı olanlar ya da Ankara'ya yolu düşenler Karanfil Sokağı elbet duymuşlardır, yolları buraya düşmüştür. Fakat bu 11 numarada bir sır var: Sabahattin Ali'nin evi olması.

Türk Edebiyatının bana göre önemi anlaşılmamış ve gölgede kalmış yazarı, şairi tam da bu apartmanda, en üst katında yaşamıştır. Ömrünün çoğunu Ankara dışında sürdürse de eşi Aliye ALİ ve ruhu Filiz ALİ (kızı) burada uzun yıllar kalmışlardır.

Sabahattin Ali ile ilgili pek çok kitap okuduğum için Adalar Apartmanına aşinaydım. Neredeyse her gün önünden geçip gittiğim Karanfil Sokaktaki bu evi bulabilme umudu ise Canım Aliye, Ruhum Filiz kitabını okuduktan vuku buldu.

Karanfil Sokak oradaydı, 11 numara da öyle... Yalnız Adalar Apartmanı artık yerinde yoktu. Artık, Karanfil Sokak 11 numaralı apartman, Deniz Apartmanı olmuştu. Meğerse pek çok kişi gibi benimde Kızılay'a her gittiğimde uğradığım Dost Kitabevinin bulunduğu köşe apartmanmış eski Adalar , yeni Deniz apartmanı. Apartman pek tabi yenilenmiş, yeniden inşa edilmiş. Yine de Sabahattin Ali'ye ait bir iz, bir "Türk Edebiyatının önemli ismi Sabahattin Ali bu apartmanda yaşamıştır." tabelası görmek umuduyla apartmana girdim.

Maalesef ki herhangi bir iz yoktu buna dair.

.......................................................................................

İşte bu yazı,en azından her gün önünden geçip gittiğimiz o apartmana -artık yerinde olmasa dahi- başımızı kaldırıp bakmamızı sağlayacak.

Edebiyatçımızın belki bir müzesi yok, gezip görebileceğimiz bir evi yok. En güzel anıları var, kitapları...

1 yorum: