21 Şubat 2013 Perşembe

BİR DAĞCININ GÜNCESİ - NASUH MAHRUKİ


Biyografi – anı kitapları her zaman için ilgimi çekmiştir. Genelde edebiyat, sinema alanındaki kişilerin hayatlarını, günlüklerini okumak hoşuma gider. Bu seferki tercihim biraz farklı oldu.

Onu her ne kadar afet zamanlarında AKUT ile birlikte hatırlıyor olsak da bir “Kar Leoparı” olduğunu, bu unvana nasıl sahip olduğunu araştırmak aklıma gelmemişti, ta ki Bir Dağcının Güncesi kitabını okuyana kadar. Doğa sporları, dağcılık çok da fikir sahibi olmadığım, hatta bilgimin olmadığı konulardı. Kitabı okuduktan sonra en azından 3-5 tane dağcılık ve tırmanışla ilgili terimi öğrendim.

Kitapta Nasuh Mahruki’nin henüz 20’li yaşlarında tek Türk olarak Dünya’nın zorlu dağlarından birine –Khan Tengri- tırmanışı sırasında tuttuğu günlük yer alıyor. Günlük 9 Temmuz – 21 Ağustos 1992 tarihlerini kapsıyor. Dünyanın en kuzeyindeki bu 7000 metrelik zirve yolcuğu kolay geçmiyor tabiki. Bir dağcının başına gelebilecek pek çok zorluk onu ve arkadaşlarını buluyor. Kitapta en beni mutlu edense Nasuh Mahruki’nin güçlüklerden yılmayan yapısı oldu. Bilinci, inancı, duygusallığı, keskin olmayan ama onu yolundan etmeyecek olan hırsı… Ve daha pek çok şey…

Felsefeye, edebiyata yakınlığına da tanık oluyorsunuz kitapta.
Belki de içinde yaşattığı bu felsefe, yaşam döngüsü, kader anlayışı onu başarılı kıldı genç yaşında – hele ki bu dağın geçmişte 88 dağcının ölümüne, pek çok kişinin de el ve ayak parmaklarını kaybetmesine sebep olduğunu bildiği halde…
Bu yaşananlara karşı şunu söylüyor” Pobeda, benim mücadelem seninle değil, benim mücadelem kendimle, bırak senin üzerinde kendimle yarışayım, belki kendimi bir kez daha geçerim…”
Kısacası bu 126 sayfalık kitap, sadece bir günce değil, varoluşun bir nevi anlamı, bu varoluşu doğa ve felsefeyle anlamlandırma başarısıdır.

                             KÜNYE
  • Kitabın Adı: Bir Dağcının Güncesi
  • Yazar: Nasuh MAHRUKİ
  • Sayfa:126
  • Yayın tarihi: Mart 2000 (7. Basım)
  • Yayınlayan: Yapı Kredi Yayınları

Bilmekte yarar var…

Kar Leoparı ( Snejnıy Bars): Rusya’da ki beş 7000’liğe çıkan dağcılara verilen unvan.
Aklimatizasyon: Çıkılan belirli bir yükseklikten sonra, belli bir mesafeye tekrar geri dönerek vücudu bu değişime hazırlamak, yüksek irtifaya hazırlık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder