7 Ekim 2013 Pazartesi

ANKARA DEVLET TİYATROSU'NDA: "SARI NACİYE"

Tiyatro sezonunu açtık. Merakla programın yayınlanmasını beklerken, beklenen gün geldi ve seçimimizi Akün Sahnesi'ne olan bağlılığımız ve hayranlığımız sebebiyle Sarı Naciye oyunu ile yaptık.

Konusu da oldukça güzel ve pek çok izleyici tarafından merak edilebilir doğrusu.

Yaylada yaşayan Naciye'nin babası haricinde tüm köylüler Çukurova'ya gidip çalışmak istemektedir. Öyle ya yayla soğuk, güneş almaz, toprak tarıma el vermez... Köylü çalışmak, çil çil altın kazanmak, kimi de evlenmek ister. Bunun tek bir yolu vardır onlara göre pamuk tarlasında ırgat olmak.

Hikaye bu temele oturtulmuş. Sonrası da Çukurova'ya gitmek mi - kalmak mı davası etrafında gelişen olaylar.

Naciye rolünde Fosforlu Cevriye'nin Cevriye'si Feray Darıcı yer alıyor.  Oyun yer yer bana Fosforlu Cevriye'yi hatırlattı. Bu yüzden sanırım Feray Darıcı'yı başka rollerde de görmemiz gerektiğini düşünüyorum.

 Oyunun konusunu çok beğenmiş olsam da metnin çok destekleyici olamadığını düşünüyorum. Sanki biraz zayıf kalmış. Konunun uzmanı değilim ama yıllardır düzenli tiyatroya giden bir izleyici olarak sahneden gelen enerjinin düşük olduğunu düşünüyorum. Belki de o akşamki izleyiciyle sahne uyuşamadı, kim bilir...

Bir eleştirim de oyunun diline olacak. Çukurova yöresinde geçen bir oyun izlerken, ister istemez yöresel ağız duymak istiyorsunuz. Ne yazık ki oyunlarda pek duyamıyoruz !

Müziklere ve dekora diyecek bir şey bulamıyorum. Özellikle son sahnedeki imgeleme çok etkiliydi. Pek çok oyunda görüyoruz ki Devlet tiyatroları dekor konusunda  oldukça başarılı işler ortaya koyuyor.


Sezonu Sarı Naciye ile açtık, bakalım bayram sonrası hangisiyle devam edecek :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder