12 Eylül 2013 Perşembe

KIRMIZI BALON (LE BALLON ROUGE) - ERDAL ÖZ

 
Geçtiğimiz sömestr tatilinde kütüphaneyi düzenlerken bir kitap çarptı gözüme: KIRMIZI BALON.

Kapağında ağzında ipini sımsıkı tuttuğu kırmızı balonuyla sokak lambasına sarılmış, sarışın, güzel yüzlü bir çocuğun fotoğrafı vardı, ismi Pascal.

Kitabın yazarına bakıp, Erdal ÖZ adını görünce heyecanlandım, kendisinin bir çocuk kitabı olduğunu bilmiyordum. Sayfalarını karıştırınca kitabın 1956 yılında Albert Lamorisse tarafından yazılmış - çekilmiş olan Le Baloon Rouge ( Kırmızı Balon) eserinden uyarlama olduğunu anladım.

Kitap, filmden sahnelerinde içerisinde olduğu fotoğraflardan oluşuyor. Öz, fotoğraflardan yola çıkarak hikayeleştirme yapıyor.

Kırmızı Balon, Pascal'ın peşine takılan, gölgesi gibi ayrılmayan kocaman, parlak kırmızı balonuyla olan kısa macerasını anlatıyor.

Konuşmanın çok az olduğu, 1956 yapımlı ödüllü kısa film de -özellikle müzikleriyle- ayrıca keyifli.Son yıllarda izlediğim en eğlenceli kısa filmdi. 



Albert Lamorisse, kitabını önce yazıp, sinemaya sonra uyarlamış Kırmızı Balon'u. Pascal rolünü de oğlu Pascal'a oynatmış :)

Ne yazık ki Lamorisse, geçirdiği bir helikopter kazası sonucu yaşamını yitirmiş. Bizlere geride bu güzel eseri bırakmış.


Kitabın Adı: Kırmızı Balon

Yazar: Erdal Öz

Yayınevi: Can Yayınları

Basım Yılı: 2002

Yaş: 7 +

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder