7 Mart 2013 Perşembe

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN: SABAHATTİN ALİ


“…Ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması… İçimizdeki şeytan pek de kurnazca olmayan bir kaçamak yolu… İçimizde şeytan yok… İçimizde aciz var… Tembellik var… İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey: hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı var… “


Kitabın sonlarında aynen böyle söylüyor Ömer Bedri’ye. Yıllardır içinde yaşattıklarını, kopan fırtınaları, hatalarını örtbas etmek için uydurduğu kılıfı, tek seferde anlatıverdi Bedri’ye… İçindeki şeytan değildi belki ama onu şeytanca esir almış bir tembellik, boş vermişlik ve gözü doymazlıktı onunki.
Sabahattin ALİ edebiyatıyla tanışmam lise dönemime denk geliyor. Edebiyat hocamın sormuş olduğu bu yazarı bilemeyip, bu durma içlenip, nasıl tanıyamam bu yazarı derken kendimi kitabevinde bulmuştum.  İlk kitabı olarak da İçimizdeki Şeytan’ı seçmiştim kendime. Neden bu kadar ağır bir kitabını seçtim bilmiyorum, ama o dönem okuyup yarım bırakmış, çok da anlayamamıştım. Ya da anlamak istememiştim, bende düşüncesizliğime ve boş vermişliğime bir kılıf uydurmuştum.

Zaman geçtikçe Sabahattin Ali’nin kalemi dönem dönem okumazsam ihtiyacını hissettiğim bir duyguya dönüştü.  Yaşamı, düşüncesi, ailesi hatta öldürülüşü bile yazdıklarında onu hissetmemi sağladı.
Kitabı yarıda bırakıp, rafa kaldırdıktan sonra pek çok kitabını okudum Sabahattin Ali’nin. Hepsinden etkilendim, sarsıldım. Ama hiçbiri İçimizdeki Şeytan kadar etki bırakmadı bende. Ya da kitabı henüz bitirmiş olmanın verdiği etki bu.

Kitabı okurken hep Macide’yi daha yakından hissettim. Yaşadıkları, ona yaşatılanlar… Hep onun için biraz daha üzülürken kendimi bulmamı sağladı. Ömer… Macide’ye ne kadar üzüldüysem, Ömer’ e de o kadar kızgındım. Acizliğinin sebebini, içinde var olduğunu ve onu ele geçirdiğini düşündüğü şeytana  yakıştırdığı için… Ve Bedri… İçinde fırtınalar kopsa da iyiliğinden zerre vazgeçmemiş olmasını kitabın sonuna kadar anlayamadım.

Kitap, adından da anlaşılacağı üzere içimizde olduğunu zaman zaman dile getirdiğimiz şeytanla ve onun yaptırdığına inandıklarımızla ilgili. Kendi bencilliğimizle çamura batarken, beraberimizde sürüklediklerimizle ilgili.
Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sının gölgesinde kalmış, bana göre ondan birkaç adım daha önde bir kitap.


KÜNYE

Kitabın Adı: İçimizdeki Şeytan
Yazarın Adı: Sabahattin ALİ
Basım: YKY, 6. Baskı,2003

2 yorum:

  1. Aslında söyledikleriniz çok doğru. İnsanın bencilliği yüzünden çamura batışını ve beraberinde sürüklediklerini o kadar başarılı anlatıyor ki Sabahattin Ali. Kürk Mantolu Madonna'nın gölgesinde kaldığı kesinlikle doğru ama Kürk Mantolu Madonna'nın yeri çok ayrı bende :) Kürk Mantolu Madonna hakkındaki yazımı okumanız için bloguma beklerim.
    Bu arada blogunuz hayırlı olsun, keyifle takip edeceğim.Sağlıcakla :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Sabahattin Ali'nin yeri bende bambaşka.O yüzden hiçbir eserine haksızlık etmek istemem. Beni de en çok bu romanı etkilemişti.

    Bloğunuzu takip edeceğim, hoşçakalın ;)

    YanıtlaSil